CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 28 July 2010

==Saya dan Ramadhan==

16 Syaaban 1431H

assalamualaikum semua :)

Saya suka 
sepanjang Ramadhan pintu-pintu syurga dibuka luas dan pintu-pintu neraka terkatup rapat
Saya suka 
di hujung minggu Ramadhan perantau berebut pulang berbuka di kampung
Saya suka 
bagi menghormati Ramadhan yang seksi dah tak seksa diri dan ayu bertudung
Saya suka 
dengan keberkatan Ramadhan anak-anak muda  menjenguk masjid dan surau
Saya suka 
atas nama Ramadhan liqa’ tadarus Al-Quran tumbuh macam cendawan
Saya suka 
bacaan terawih Ramadhan lunak dialun para Imam Al-Hafiz
Saya suka 
malam Ramadhan meriah dihiasi qiam dan taqarrub pada Ilahi
Saya suka 
kerana ada satu malam dalam Ramadhan pahalanya seperti seribu bulan 



Saya tak suka 
disebabkan Ramadhan pekerja bagi alasan nak curi tulang di pejabat
Saya tak suka 
walaupun Ramadhan muslim yang tak puasa tapau makanan tengahari kat kantin
Saya tak suka 
apabila Ramadhan orang membazir tatkala membeli juadah berbuka
Saya tak suka 
ketika Ramadhan orang berbuka puasa sampai hampir waktu Isya’
Saya tak suka 
di 10 malam terakhir Ramadhan orang lebih pentingkan kuih dari ibadah 
Saya tak suka 
jika Ramadhan hanya dianggap rutin dalam kalendar Islam
Saya tak suka 
di penghujung Ramadhan sambutan Syawal lebih meriah dari menghayati Ramadhan

till then,we still have less than 2 weeks of madrasah Ramadhan :)


sweet note: terima kasih kpd yg menegur..dah edit ~_^

Wednesday, 21 July 2010

==tippy tap==



9 Syaaban 1431H

assalamualaikum semua :)

introducing to u..tadaaaaaaaaaaaa..




this is my-own-made tippy tap.nahhh..it wasn't my idea nor my pattern.
it has been used widely in developing countries as a hand wash dispenser.but,they normally hang this onto a stick using metal wire (dawai..cmni ke name english nye?) for ease of filling the water.

video

among the best points of tippy -tap:
  • use local materials (yup yup yup...i dont have to go and buy anything to setup this)
  • save water as it controls the amount of water released..the hole i make is small compared to your house tap
  • safe water for hand wash, or else the people normally re-contaminate their stored water in a larger container
  • a soap can be attached to the black rope or near the bottle handle.the soap can then be covered with food can to avoid any soaking

but, the red rope may need to be replace or wash properly to minimize disease spread..
ahhh..the same goes for your house tap.you still need to clean it once in a while,rite?

okes..nk bebel..so kena tukar bahasa.. ;p

kebiasaannya,org2 celik mata pusing pili amik wudhu',lpas solat sujud syukur sbb masih diberi nafas pd hari yg baru..mungkin terlupa mengucap syukur sbb tak rasa susah nak amik wudhu'..
tp utk mereka di negara2 membangun,tayamum mungkin lebih kerap dr berwudhu' dgn air.
istinja' dgn daun kering lebih kerap dr membersihkan diri dgn air..

ada tippy tap simple cmni pon diorang pasti bersorak sekampung..kita??
baru kena catu air pagi raya kecoh satu malaya..
urmmmm..kte pnh join satu projek ganti paip di 5buah felda air tawar kt kota tinggi..penatnya ==''
mmg totally projek tu misi nya 'to supply adequate water during hari raya aidilfitri holidays'..
tapi bile air lambat naik tangki rumah protes sekampung..
bawak bersabar ye pakcik makcik abang kakak..

ouhhh..'developing countries' is the scope for my research..sume best..cuma satu je yg sgt2 TAK BEST!!

HAMPIR KESEMUA NEGARA2 MEMBANGUN ADALAH NEGARA MUSLIM...!!!

totally...memang tak best statement ini !___!

till then,mari sayangi diri sendiri :)

sweet note: nanti kenduri kawen guna tippy tap oke gak kan ;p

==simpul,susun,gulung==

8 Syaaban 1431H

assalamualaikum semua :)

"Lelaki yang Gentleman dan Romantik,
adalah lelaki yang tidak akan menyentuhmu,
jiwa dan raga,
dengan perbuatan
mahupun kata kata,
sebelum dia mampu bersumpah
didepan Allah dan manusia,
untuk menjagamu dan zuriatmu
sampai ke Syurga..."



quote dr junior...bukan kte yg karang eh..

dat's it..enuf!!
senti-mentel itu tidak elok utk kesihatan ye kawan2..

jom sambung buat report..tak lama lg nk submit..dan selepas itu meniti hari2 bahagia..~_^

till then, jaga diri ya!!

"mana mungkin tamam dilafazkan kalam yg bergulung andai samar masih mengatasi iktikad nurani"
~fLy~

Wednesday, 14 July 2010

==@ wani's==

2 Syaaban 1431H

assalamualaikum semua :)

for the first time,after several months of struggling with my dissertation..at last I got a 24 hour leave.so it means that i'm going to meet my SV on wednesday next week,not tuesday as usual.thank you,thank you :)
actually he allowed me to come back after 14days..but then it was me yg gatal2 mintak rabu next week..sajeeee~~nak perasan rajin kejap*lama sgt cuti naik lemak nnt,bukan leh caye ni*

rite now,i'm in London..yup yup yup..my 3rd visit to wani's house.kinda missing my home,so jumpa org perling buat lpas rindu.urmmm..logik tak?btw,i'm not coming becoz of the gift today,i bought the ticket since last week..rezeki2..mcm org haus diberi tembikai ;p
holiday2 pon,lappie dibawa bersama..report tetap kena jalan.. !__!

urmmm,it's syaaban now..it means that there's less than a month until we meet the grand awesome superb sparkling days.a month of improving ourselves.a month of syukur..ramdhan is cominnnnggggg..!!
n yes,the madrasah ramadhan shall be opening now.have u register?have u pack all your belongings and bring along?let's goooooooo~~this school is really really interesting.believe me pelizzzz..so that u'll enter fasting month with full of faith,hoping only to Allah..

carry your mushaf Al-Kitab everywhere.ohh..n read!!
start picking ur own diet.
talk less,do more..okayy??

come on fara..u must be mentally and physically prepared,for u have to fast 19hours diz ramadhan..!!!
19 hours..ouhhh~ yg sekejap kat malaysia tu pon asik g dapor bukak periuk..hehe ;p


O Allah!!please bless us wif this coming ramadhan,and please grant us chance to meet ramadhan again next year.amiin~~

it's now 2.03 am in the morning..oke la ye,see you again.

till then, jangan ingat raya je tau :)





Friday, 9 July 2010

==10 angkasawan pon takkan sama==

26 Rejab 1431H

assalamualaikum semua :)

di sana sini skg penuh dgn aktiviti ceramah dan bengkel sempena sambutan malam isra' mi'raj,saat Nabi Muhammad s.a.w. diangkat ke langit.seronoknyeeee~~

kalau kita kagum dgn pengalaman angkasawan negara,kita patot 1000kali kagum dgn perjalanan Nabi s.a.w..

return trip Baginda satu malam je.perjalanannya ke langit pd ketinggian yang tidak terjangkau dek akal.mode of transport Baginda lebih hebat dr space shuttle.amazing, bukan?!?

kalau kita angkat tangan bertukar salam dgn angkasawan,kita patot tunduk sujud menyembah keagungan dan kehebatan Allah..

Nabi s.a.w. diiktiraf Ar-Rahman,disayangi malaikat,digeruni musyrikin,dirindui mujahidin..

kita pilih..!!
pemuda mana layak di-wow-kan..

kita tentukan...!!
berapa kapasiti ruang di hati dipenuhi kecintaan buat qudwatun hasanah itu..

andai ada 10 angkasawan pon,takkan sama martabatnya dgn ketinggian peribadi seorang yg bergelar khatimul anbiya'.

saidina abu bakar r.a. tulus percaya return journey nabi ini,walhal org2 lain masa tuh ramai yg kata nabi junjungan kita gila..cuba skg ni,ada org nk pergi bercuti kat bulan kita semua terima je bulat2..boleh pulak?!?apa nak jadi dgn iman kita ni ye... !__!

Daripada A’isyah R.A katanya : Tatkala Nabi S.A.W diisra’kan ke Masjidil Al-Aqsa, Manusia mula bercerita mengenainya. Ada di antara mereka yang berpaling daripada kepercayaan kepada badinda. Sebahagian yang percaya menemui Saidina Abu Bakar bertanyakan isu berkenaan. Mereka bertanya : “Apa pandanganmu terhadap sahabatmu yang mendakwa dia di’isra’kan pada waktu malam ke Baitulmaqdis ?. Saidina Abu Bakar bertanya : “ Adakah dia mengatakan sedemikian ?.” Mereka menjawab : “Ya” . Kata Abu Bakar : “ Seandainya dia kata sedemikian maka benarlah dakwaannya itu “ . Mereka berkata lagi : “ Adakah engkau mempercayainya sedangkan dia mendakwa dia pergi ke Baitulmaqdis hanya dalam satu malam dan kembali sebelum subuh ?” . Katanya : “ Ya, Aku mempercayainya walaupun dia mengatakan lebih jauh daripada itu. Oleh kerana itulah dia digelar As-Siddiq..

VS


sweet note: kalau kita biarkan ikan depan kucing,kemungkinan besar ikan dicuri kucing..
kalau kita biarkan hati dan jahiliyah berjumpa,kemungkinan besar hati ditakluk noda hitam~~

till then, letak ikan bawah tudung saji,letak ibu lesung atasnya.jadi kucing tak mampu tolak tudung saji dan cekau ikan bawah tuh :)

Thursday, 1 July 2010

==u polo them,they polo u==

19 Rejab 143H

assalamualaikum semua :)

entri sblm ni kte da tulis pasal konsep amal bekal akhirat, which is to me penerapannya perlu dimulakan skg.i can't see there will be any deficit in your account or wasting any of your efforts.it is just an addition to what you are doing now,justifying your mission and enhancing the rewards..betol??

now,lets look at another thing.
cerita,sejarah,riwayat..semua ini memang ada impak dlm pembentukan sahsiah dan keperibadian bangsa.ololooo..skema ayat ni ;p
bukankah pengalaman tu guru terbaik??
sbb tu ada subjek sejarah dlm silibus sekolah, ada kisah2 tauladan dlm Quran. dan manusia ni pula mmg jenis suka mencontohi dan membontoti apa yg org lain buat.
adik kecil ikot lompat bila abang melompat.
anak bujang pergi merempit sama bila kawan2 merempit.
org buang baby tepi sungai pon sbb tiru apa org lain buat juga,kan?


kita ini asyik disogok cerita melayu purba yg taat kepada Sultan..copp!! purba sgt ke kalau ini adalah cerita zaman Hang Tuah?? hopefully not..kpd waris perwira-perwira melayu ini,jgn la amik hati ye.kami semua tetap kagum dgn keberanian dan peribadi Hang Tuah n frens,Mat Kilau dan yg lain2. *sbnrnya dah tak ingat sape lg..*

maka,hasilnya Malaysia mempunyai warganegara yg taat dan tunduk patuh kepada pembesar.negara kita aman damai kerana pendapat dan idea pemerintah diterima rakyat *oh..tp kita semua terima dgn syarat kan,bukan bulat2 kiasu kiasi*

cuba la kan..cuba la..kalo kita kenalkan anak2 kecil dgn sirah nabawiyyah.biasakan mereka dgn tauladan para sahabat.apa bezanya mesej yg ingin disampaikan?dr kisah Hang Tuah,semua tahu beliau sgt setia kpd Sultan Melaka.
what about the Companions of Rasulullah pbuh?they also have faith in The Messenger,they follow all the commands.so??

ada satu kisah dlm sejarah Islam,seorang ayah menulis sepucuk surat kpd anaknya yg sudah meninggal dunia.si ayah menyoal diri sendiri perlukah dia teruskan kerjanya mendidik anak bangsa,menulis dan bercerita kpd anak kecil stlh kematian anaknya?yela,selama ni die menulis kisah2 tauladan utk anaknya.supaya anaknya membesar dgn elok dan sempurna.

surat ini dlm bahasa arab dan panjang,tp diringkaskan dlm 3point spt berikut :
1) dlm hidup ini ada perkara lg penting selain dr kumpul duit,makan dan pakai.ya,dlm hidup ni kita ada tugas,ada peranan.kita dipertanggungjawabkan dgn tugas utk memakmurkan dunia dgn kash mesra dan membawa kebaikan dan kebajikan.
2) ayah bercerita kerana kamu anak2 kecil suka akan cerita.jika apa yg ayah lakukan ini kamu suka,tentunya ia lebih dekat di hati kamu.dan kamu mudah utk mencontohi.kerana mithali itu mission ayah.ayah mahu berhemah tinggi menjadi matlamat hidupmu,sentiasa meningkat bukan shj di dunia tp ua di akhirat.
3) ayah bercerita sirah nabawiyyah kerana ingin membentuk peribadi tinggi dlm dirimu,sbg bekalan perjalanan mu menjadi seorang syabab.

tp Allah syg kan anaknya.dan tinggal lah si ayah dgn cerita yg ditulisnya.lalu si ayah tekad,dia tak harus berhenti mendidik.biarlah dia jalan seiring dgn rakan2 anaknya spt mana dia berjalan dgn anak sendiri.kerana mesej ayah yg sebenar adalah utk mendidik anaknya menjadi org yg baik,dan menjadi tauladan kpd rakan2 yg lain.

see??
seorang ayah menulis kpd anak yg jasadnya tiada di sisi..seorang ayah yg mencurahkan kasihnya kpd anak org lain,kerana syg dia pd arwah anaknya..

again,sejarah mmg boleh memberi impak..
terapkan la kisah2 islami dlm diri anak2,dlm diri kita sendiri..supaya kita membesar dan hidup dgn tauladan yg rumpunnya adalah cinta kepada Allah.bila kita mencontohi yg baik,org lain akan mencontohi kita jua..sbb tu ada istilah 'u polo them,they polo u'

"Amalan yang jadi bukti cinta sejati,
Bukan cuma ayat manis atau coret puisi,
Tapi hati terisi iman tak belah bagi,
Menjelma jadi perjuangan tak kenal berhenti.."

till then,biar tauladan jua menjadi amalan kita semua :)