CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 1 July 2010

==u polo them,they polo u==

19 Rejab 143H

assalamualaikum semua :)

entri sblm ni kte da tulis pasal konsep amal bekal akhirat, which is to me penerapannya perlu dimulakan skg.i can't see there will be any deficit in your account or wasting any of your efforts.it is just an addition to what you are doing now,justifying your mission and enhancing the rewards..betol??

now,lets look at another thing.
cerita,sejarah,riwayat..semua ini memang ada impak dlm pembentukan sahsiah dan keperibadian bangsa.ololooo..skema ayat ni ;p
bukankah pengalaman tu guru terbaik??
sbb tu ada subjek sejarah dlm silibus sekolah, ada kisah2 tauladan dlm Quran. dan manusia ni pula mmg jenis suka mencontohi dan membontoti apa yg org lain buat.
adik kecil ikot lompat bila abang melompat.
anak bujang pergi merempit sama bila kawan2 merempit.
org buang baby tepi sungai pon sbb tiru apa org lain buat juga,kan?


kita ini asyik disogok cerita melayu purba yg taat kepada Sultan..copp!! purba sgt ke kalau ini adalah cerita zaman Hang Tuah?? hopefully not..kpd waris perwira-perwira melayu ini,jgn la amik hati ye.kami semua tetap kagum dgn keberanian dan peribadi Hang Tuah n frens,Mat Kilau dan yg lain2. *sbnrnya dah tak ingat sape lg..*

maka,hasilnya Malaysia mempunyai warganegara yg taat dan tunduk patuh kepada pembesar.negara kita aman damai kerana pendapat dan idea pemerintah diterima rakyat *oh..tp kita semua terima dgn syarat kan,bukan bulat2 kiasu kiasi*

cuba la kan..cuba la..kalo kita kenalkan anak2 kecil dgn sirah nabawiyyah.biasakan mereka dgn tauladan para sahabat.apa bezanya mesej yg ingin disampaikan?dr kisah Hang Tuah,semua tahu beliau sgt setia kpd Sultan Melaka.
what about the Companions of Rasulullah pbuh?they also have faith in The Messenger,they follow all the commands.so??

ada satu kisah dlm sejarah Islam,seorang ayah menulis sepucuk surat kpd anaknya yg sudah meninggal dunia.si ayah menyoal diri sendiri perlukah dia teruskan kerjanya mendidik anak bangsa,menulis dan bercerita kpd anak kecil stlh kematian anaknya?yela,selama ni die menulis kisah2 tauladan utk anaknya.supaya anaknya membesar dgn elok dan sempurna.

surat ini dlm bahasa arab dan panjang,tp diringkaskan dlm 3point spt berikut :
1) dlm hidup ini ada perkara lg penting selain dr kumpul duit,makan dan pakai.ya,dlm hidup ni kita ada tugas,ada peranan.kita dipertanggungjawabkan dgn tugas utk memakmurkan dunia dgn kash mesra dan membawa kebaikan dan kebajikan.
2) ayah bercerita kerana kamu anak2 kecil suka akan cerita.jika apa yg ayah lakukan ini kamu suka,tentunya ia lebih dekat di hati kamu.dan kamu mudah utk mencontohi.kerana mithali itu mission ayah.ayah mahu berhemah tinggi menjadi matlamat hidupmu,sentiasa meningkat bukan shj di dunia tp ua di akhirat.
3) ayah bercerita sirah nabawiyyah kerana ingin membentuk peribadi tinggi dlm dirimu,sbg bekalan perjalanan mu menjadi seorang syabab.

tp Allah syg kan anaknya.dan tinggal lah si ayah dgn cerita yg ditulisnya.lalu si ayah tekad,dia tak harus berhenti mendidik.biarlah dia jalan seiring dgn rakan2 anaknya spt mana dia berjalan dgn anak sendiri.kerana mesej ayah yg sebenar adalah utk mendidik anaknya menjadi org yg baik,dan menjadi tauladan kpd rakan2 yg lain.

see??
seorang ayah menulis kpd anak yg jasadnya tiada di sisi..seorang ayah yg mencurahkan kasihnya kpd anak org lain,kerana syg dia pd arwah anaknya..

again,sejarah mmg boleh memberi impak..
terapkan la kisah2 islami dlm diri anak2,dlm diri kita sendiri..supaya kita membesar dan hidup dgn tauladan yg rumpunnya adalah cinta kepada Allah.bila kita mencontohi yg baik,org lain akan mencontohi kita jua..sbb tu ada istilah 'u polo them,they polo u'

"Amalan yang jadi bukti cinta sejati,
Bukan cuma ayat manis atau coret puisi,
Tapi hati terisi iman tak belah bagi,
Menjelma jadi perjuangan tak kenal berhenti.."

till then,biar tauladan jua menjadi amalan kita semua :)

1 comment:

hurin said...

salam dear, ada org stumble my blog sbb dia google and cari keyword farah bt jaffaran. ayok ayok, ada stalker :)