CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 2 June 2010

==flotilla aid attacked #2==

18 Jamadil AKhir 1431H

assalamualaikum semua :)

any updates from yesterday news?
maaf tiada sebarang statistik utk dikongsi arini.ada hal perlu disettlekan,jd tak dpt nk ngadap live tv tuh..but from what i can conclude now is that the numbers of died activist were not confirmed.hopefully that number would not gain more and the wounded people will be recovered soon,amiin~~

this news spread so fast.now every media channel are talking bout this shameful act of Israel.meetings were held everywhere.the protest and campaign pop out as how the birds come after rainy days.but to what extent do these all can help?did any union or world organization condemned the attacks?any minister stood up n fight the zions against law?

dasar apartheid yg diamalkan Israel sgt la tidak masuk akal.menceroboh negara org dan claim itu wilayah mereka.andai simulasi sama dilakukan Taliban atau Al-Qaeda utk menakluk Afghanistan,kejap je Amerika dan sekutu menghantar tentera keamanan.konfem!!!

tapi kenapa tindakan Israel kali ini tidak dihalang sebegitu?jawapannya kerana Israel dah naik lemak.semenjak merampas wilayah Palestin,pembunuhan jiwa2 awam dan pengeboman struktur2 kepunyaan rakyat,tiada suara lantang yg marah.kuasa besar seakan diam membiarkan sahaja anak kecil nya buat sepah di muka bumi.kuasa besar hanya menyampaikan pd rakan2 sekufu kenakalan anak kecil yg bergelar Israel.

maka hari ini,si anak kecil sudah besar,sudah melampaui batas.adegan tembak menembak dan membunuh rakyat palestin jua tak pernah ditegor silap,apatah lagi membunuh kurang drpd 20 jiwa2 antarabangsa.walaupon misi LL4G ini disertai pelbagai nama2 besar,ulama',pemenang hadiah Nobel,ahli parlimen dan perwakilan media,Israel tak takot.kerana mereka tahu,pemimpin2 negara akan back-up.sekadar ucapan takziah dan janji kosong dr menteri atasan mana2 negara sudah cukup utk menyatakan bahawa negara nya turut simpati.kemudian??

siapa yg akan heret menteri2 Israel ke muka keadilan?siapa yg akan menggantung tali di leher Netanyahu spt mana Amerika membunuh Saddam Hussein dgn kejam?Israel tak takut.barisan kehakiman dunia dah lama di'gula-gula'kan mereka.

mari kita hitung hari bilakah International Court of Justice akan bersidang dan bilakah pula PBB akan melaung misi keamanan kepada Palestin..atau mungkin tidak akan berlaku?kerana tiada istilah negara Palestin dlm world map.hanya nama Israel diletakkan di wilayah itu.nama Palestin akan berada di tempat yg sama hanya jika map itu diterbitkan oleh negara2 islam spt Malaysia yg tidak mengiktiraf Israel sbg sebuah negara.

selepas kejadian semalam,laungan takbir,keamanan dan keadilan bergema sana sini.
selepas kejadian semalam baru lah kita sedar ummah kita tak cukup membangun.tiada kesatuan.tiada kuasa.kalau ummah ada tentera sehandal Israel dah pasti ada submarine yg sampai ke laut mediterranean sblm Israeli Navy tiba.

Rasulullah saw bersabda:

“Dan sesungguhnya Allah akan mencabut dari hati musuh-musuhmu rasa takut kepadamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hatimu ‘Al Wahan’, mereka bertanya: ‘Apakah Al Wahan itu ya Rasulullah?’ baginda berkata: Cinta dunia dan takut mati.”

(HR Ahmad & Abu Daud)


ummah kena sedar..ummah mesti sedar..ummah harus sedar..
kuasa ummah terbatas.usaha ummah tak cukup kuat.kewangan ummah tidak kukuh.kesatuan ummah masih rapuh.suara ummah masih halus.keyakinan ummah tidak tulus.peribadi ummah belum terbilang.

mari kita sama2 baca Qunut Nazilah,bukan utk mengutuk tapi utk merafa'kan pengharapan kepada Allah Rabbul 'Alamin..

sedikit sirah menenai Qunut Nazilah ini:
*sumber dr buku Pedoman Lengkap Fiqh Islam oleh Muhammad Abdul Majid*

pd bulan Safar tahun keempat Hijrah,beberapa org qurra dan hafiz Al-Quran dari golongan sahabat Nabi Muhammad s.a.w. telah terbunuh kerana dianiaya oleh kaum Musyrikin di telaga Maunah.mereka yang terbunuh itu sebanyak 70 org.maka Rasulullah berdoa (membaca Qunut) tiap 5 waktu solat dan lamanya sebualn berturut-turut.
Dari Ibnu Abbas r.a. berkata ia, "Telah qunut Rasulullah s.a.w. berturut-turut sel;ama sebulan di waktu sembahyang zohor,asar,maghrib,isya' dan subuh,iaitu pada akhir tiap-tiap sembahyang.Bila ia berkat "sami' Allahu liman hamidah" di rakaat yang akhir,berdoalah ia atas satu-satu dan qabilah Bani sulaim,iaitu suku Ri'l,Zikwan dan Ushaiya,dan dimintakan oleh org-orang yang dibelakangnya"
(hadis riwayat Abu Daud)


utk printable pdf version,sila click link:


"kekuatan ummah tidak boleh dibina hanya dgn airmata,tp keteguhan ummah boleh dihancurkan dgn sikap kita yg tidak takutkan Allah"

till then,takbir..ALLAHUAKBAR!!

sweet note: BERNAMA melaporkan kesatuan media Malaysia melakukan solat hajat utk 2 wartawan astro awani yg turut di atas kapal. tp BBC langsung tak endah dgn 'kehilangan' Hassan Ghani,wartawan nya yg membuat liputan misi ini.mengapakah??

3 comments:

SNAK said...

kalau orang islam yng buat mcm tu, mst cepat je diorang btindak..
still kita masih lagi tertindas
rusuhan sebanyak mana pon,
orang2 atas stil jalani hidup cam biasa..
doa jelah kekuatan kita farah..
walau hati rase cam nk g perang ngn diorang seme n rs cam xkisah kalo mati pun if it'll change the thing.
geram sgt! urgh
benci ngn pemimpin dunia satu hal
benci ngan orang yg buat tak tahu je
tp insyaAllah
aku yakin, ada hikmah semua nih
rasakanlah nanti wahai israel
menang kat dunia sekalipun,
akhirat mmg konpem msk neraka
so, we still win..cuma kt dunia ni..kita mungkin kalah..

iqbalsyarie said...

ujian getir ini bukan hanya kpd mereka tetapi juga kpd kita.Teringat artikel yg sy baca drpd ustaz hasrizal...

muslim ilusi menentang israel reliti.Sifat muslim yg ditulis dlm Quran masih tak de pada diri muslim sekarang.Al!tugas kita dgt besar.Syukur kerana kita dibebankan dgn tugasan ini~

thanks kak...sy malu sbnrnya dgn mereka yg berjuang itu...huhu

fArA jeFF said...

SNAK: moga peristiwa 31mei ni akan jd iktibar utk semua org bukak mata.bukan hnya pandang kekejaman israel,tp kurngnya iman dan yakin kita pd Allah.kte pon rasa mcm kena tampar.n hopefully ramai jua tersentak n bertindak sama :(

iqbal: best ayat tuh.mmg betol2 menggambarkan ummah arini.'muslim islusi menentang israel realiti'
mari iqbal,byk lg keje kita semua.everybody should play their part..demi Allah semuanya,i'allah