CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 3 June 2010

==flotilla aid attacked #3==

20 Jamadil Akhir 1431H

assalamualaikum semua :)

dah masuk siri ke-3 cerita ni kan..urm..mcm mamarazzi plak rasenye.
menunggu ketibaan Rachel Corrie ke perairan Gaza,menanti kepulangan 12 aktivis dr Malaysia,melihat perkembangan ICJ dan UN investigate isu ini..muslim di Palestin masih terus disiksa..Allahu Allah~

jd kte tamatkan entri tragedi 31 mei 2010 ini dgn beberapa short n long term solutions,sbg pesanan buat diri sendiri dan satu galakan buat sahabat semua.
dah ada pelbagai versi 'true story' dr aktivis2 yg dibebaskan.dr greece hingga malaysia.dan dlm setiap cerita itu pasti disampaikan kekejaman tentera Israel yg perasan hebat tuh.kalau masih ade yg tak percaya sebegitu 'kureng' nya those Israelis,mari kita pohon pd Allah moga dibukakan hatinya.ya benar,tanpa bukti kukuh mana mungkin nak percaya.tp kalau tak cari berita dan buktinya,memang takkan dpt la.ye?

among the short term solutions need to be done in urgent:
1. solat hajat dan qunut nazilah

Apakah mereka mengira, bahawa kami tidak

mendengar rahsia dan bisikan-bisikan mereka?

Sebenarnya (Kami mendengar) dan utusan-

utusan (malaikat-malaikat) Kami selalu mencatat

di sisi mereka(Al-Zukhruf: 80)


2. ambil tindakan undang2 atas pencerobohan zionis ini.wlau realitinya kita sbg individu mungkin tak mampu,tp kalau kamu seorang pengamal undang2,kamu harus tau ape yg patot kan??
3. sampaikan kpd org sekeliling siapa kita dan apa peranan kita sbg khalifah di sini
4. rapatkan diri kita dgn sumber2 asas Islami,iaitu Al-Quran dan As-Sunnah.
5. perbanyyakan amal kita,tambahkan taqarrub kpd Allah.
Berkata Rabi' Yahudi;"Janganlah umat Islam bermimpi utk kalahkan Yahudi sehingga bilangan mereka yg solat subuh berjemaah di masjid tidak menyamai bilangan mereka yg datang utk solat Jumaat."

indeed,long term punye planning kena start dr skg jugak.boleh?
1. jadi profesional dlm ape jua bidang yg sdg kamu kuasai.kalau kamu seorang cleaner,mahirkan diri dgn skills of cleaning.kalau kamu guru,jadikan dirimu seorang ayah/ibu yang sgt pentingkan masa depan anak murid.
2. mulakan membuat dan menggunakan produk buatan sendiri.sendiri di sini maksudnya dr kalangan ummah.kurangkan sekurang2 nya kebergantungan kepada hasil luar.tgk Iran sbg contoh.ekonomi mereka mostly tiada sangkut paut dgn Amerika.
3. kaji semula sejarah Islam.ummah skg asyik leka dgn biografi pemimpin dunia moden,sehingga terlupa yg menguasai dunia suatu ketika dulu adalah mujahidin Islam.kita kenal siapa Nelson Mandela,tp kita kurang kenal Salehuddin Al-Ayyubi (ni paling kena kat batang idung sendiri..huuu)
Moshe Dayan,mantan Menteri Pertahanan Israel pernah berkata,"Kelemahan Islam zaman kini ialah-tidak mengkaji sejarah umat Islam zaman dahulu;tidak membuat perancangan dgn teliti;dan malas"

4. kalau kamu murabbi,teguhkan lg ukhuwwah dgn mereka yg menjadi sasaran kamu.kalau kamu org rilek2 mcm kte ni,moh cari mualim utk dptkan tunjuk ajar.takkan pernah terlambat,remember?
5. ready mental dan fizikal. (tarbiyyah jasadiyyah wa 'akliyyah).lembik2 takmau oke?
muslim yg cergas lebih disayangi Allah.
6. tanamkan rasa benci kpd yahudi dan nasrani yg zalim.cth di sini ialah zionis.walau Islam itu agama kedamaian,tapi yg dibenci bukan kerana penciptaan mereka di bumi ini (sbb Pencipta kita semua adalah Allah),tp kerana sikap mereka yg sgt memerangi Islam.jgn sebarang didik org membenci yahudi.tp terangkan kpd mereka sbb musabab knape perbuatan yahudi dan nasrani ini tidak boleh diterima.
7. penat dah..cube kamu listkan sendiri pulak..oke?


"long term solution is not to be said as a delayed progress,indeed it starts along with the short term planning which in real it holds up and improves current situation" - quoted

kita sbg org MELAYU MEMANG MUDAH LUPA,tu pasal Dr Mahathir berani cakap mcm ni.
tp jgn kita lupa,dulu Hang Tuah juga pernah berbunyi TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA.
dan atas nama Melayu jugak la Zion takut dgn Malaya dulu.cuma skg???sendiri tlg jawab la ye :D

till then,perkasakan diri dgn ilmu,perkasakan iman dgn yakin :)


3 comments:

iqbalsyarie said...

tak mampu nak buat list sendiri atau tambah sbb apa yg akak tuliskan tu mmg dah mantap da.tips yg sgt berguna.InsyaAllah akn mula praktikkan..

norsyazwani said...

sangat suka no4, kite tidak pernah terlambat

fArA jeFF said...

iqbal: byk lg tuh boleh tambah..tp kpale tepu,tak nampak mana nak practice kn nilai bencikan zion lg.

wani: ^^,
blend everything in the processor,then pour them in the mixer..go wani go!!