CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 18 April 2010

==buat yg bertatih==

4 Jamadil Awal 1431H

mlm ni je 2 kali kot kna marah ngn jauharah..huaaa !_!..sbb tak tido2.skg uk pukul 3.06 am tp mata ni bulat mcm bola (hiperbola teramat).cik jauharah, cube bg space,kejap je nk jiwa2 nih ;p

hati merindu, adess. tp ape bole buat, klo yg dirindu depan mata mmg boleh lepas cmtu je la kot (ade ke org da depan mata pon masih rindu ek?); tp masalahnya yg dirindu tiada di sisi. menangis merintih di hamparan walau tak setulus rayuan Rabiatul Adawiyah. memohon menagih walau tak sehebat syahadah Bilal dan Sumaiyyah.

takmau cerita berat2,ikot mood tukang type ni yg nk enjoy skg ni ;p

tiada cerita model ekonomi baru (MEB) malaysia, tiada ulasan APCO di malaysia, tiada isu minyak Iran, tiada liputan langsung pilihanraya, tiada promo filem melayu 'Hooperz', tiada coretan illuminati n antichrist.

yg ada cuma cerita org yg baru nak belajar apa itu islam dan apa itu muslim. ini antara tips sempoi dr hamba Allah yg tak mau difemeskan (patik yg menurut perintah!!-segala yg dlm kurungan adalah modification tukang type ni)

1- tukar playlist yg penuh dengan lagu barat yg cuma suka angguk2 geleng2 kpd lagu2 islami. sbb apa yg kamu dengar akan mempengaruhi cara kamu berlagu dlm hati.
(playlist kte ade lagu rap tau.hehe..sbb kdg2 lagu biasa tu liriknye penuh nasihat. pilihlah sebijaknya)

2- selit2 sikit dlm playlist tuh alunan kalamullah, ucapan/khutbah pendek para solihin

3- drpd dengar radio dot dot dot yg suka ulang2 lagu yg sama, pilih stesen radio yg lebih me'nurture'kan hati kamu, yg lebih ilmu dr gossip, lebih tazkirah dr gelak. tak perlu drastik kalau tak suka IKIM.fm, tp cuba (sila!!) bandingkan stesen swasta dgn radio RTM, nilai sendiri mana satu yg lebih mem'berita'kan kamu. (ukhti, kte ada NasyidFm kat blog ni, comey tak?hehe)

4- tambah satu rutin mingguan utk dengar kuliah agama. kalau tak sempat hadirkan diri, online kan byk. kt tv catch up tu melambak2.

5- tulis di status FB sepotong ayat sbg rumusan apa yg kamu dengar, yg kamu tonton. (kte rase tulis kt blog pon oke kan..tak pon text kwn2)

6- ukhti kate 'enough'. byk2 pon melimpah kuahnya. biar terserap pelan2 dlm mangkuk claypot tuh (baek..kn kte cume turut perintah ;p)

ringan sgt kan? mungkin utk kamu, para murabbi, da'ie, mutarabbi, mujahidin dan mu'amilin. tp tidak kpd mereka yg jemur rambut di bwh mentari, tidak buat mereka yg hafal rentak tari K-pop dan Beyonce. cermat2 lah menabung wahai pengibar panji2 ad-din.

kalau kamu tiada dlm list kte di atas tuh, don wory. kita sepesen. hehe..~(suka tak masuk dlm senarai). jom sama2 jalan, merenung dan menilai diri =]

sweet note: kalau hari ini kamu tegur dia, tp tidak diubah perangainya masa tu, jgn sesekali terdetik di hati bahawa dia ni degil. mungkin dlm hatinya ingin berubah spt disuruh, tp dia takot kalau2 niatnya itu kerana manusia (kamu lah!) dan dia sebenarnya cuma nk berubah kerana Allah, lillahi ta'ala.lg elok kan? (~_^)

sweet note 2: saleha, tenkiuk krn menemani saat menulis ni n tips2 utk sakit2 org bergelar perempuan itu =)

2 comments:

firman said...

salam...kita ambik sweet notes awak...andpost kat fb...

fArA jeFF said...

firman: wslm..sile2 (^^,)