CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 13 April 2010

==Gaza oh syahid==

28 Rabi'ul Akhir 1431H

Setelah sekian lama (oh..baru beberapa hari je pon) tak cek email uni,ada dua iklan keje kosong. Satu di Tanzania, dan satu lagi di Gaza.
Yg di Tanzania ni tak cakap pulak brape gaji yg ditawarkan. So, I ignored it..hehe
Yg di Gaza ni mcm menarik. Gaji in pound sterling even a bit lower than normal engineer should receive,contract setahun.

Maknanye,at least setahun tak tanam jagung belakang rumah. Tp bila pikir2 balik,sanggup ke nak duduk d medan perang tu?Iklan keje tu awal2 lg bg warning,seseorang itu mesti boleh hidup dlm kawasan peperangan dan bersedia utk sebarang kecemesan yg berlaku. Serta bersedia utk menerangkan kepada kedua pihak yg berkonflik utk bersetuju atas prinsip kesihatan dan keperluan asas.haiyyyaa~~


Hati ni takla mengharap,tapi ini kan peluang. Bukan lah disuruh Islam utk berjihad dgn perang dan nuklear, menyediakan kemudahan buat awam juga suatu yg mulia.
Saje je nk tease mama ngan baba. So antarla msg "kalau nk keje di Gaza amacam?"
Tak lama lepas tu mama reply "20 minit lg skype"
oke..buat selambe je la.hehe..sbb memang tau susah punye dpt green light.

Mama pon start la cite die, "Mama ni baru nak buka puasa,dpt msg kakak nk keje d Gaza. Terbantot nk makan. Bile baba tepon mama cite la (sbb baba di Ipoh skg),tau baba jwb pe?Kita antar pegi study nk suh keje die nk g mati syahid plak."
hehe..bukanlah baba tak suke mati syahid tuh.Tp phm2 je la.Mesti la die risau kan.Kalo lelaki oke lg la.
(dlm hati berkata,baba kn nk keje d Mekah lpas ni..dekat ckit la Gaza tuh nk banding UK ni ;p)
Tp ayat mama lepas tu mmg sgt tak boleh tahan..gelak guling2~
"Balik kawen tak die,nk pegi Gaza pulak!!"
Ya..ni dia!!Ayat cepu gangsa yg semakin kerap diulang ayahbonda ni..Tak best betol.Kalo la kawen ni mcm makan biskut marie cicah air tuh,lame dah suruh nikah kan. Masalahnye,pengantin lelaki tak jumpe lagi. Jadi??KITA ENJOY~~~


Ape2 pun,keinginan utk syahid di jln Nya itu pasti ada dlm sanubari semua muslim kan. Cuma saat syahid yg mcm mane itu yg kita tak tahu.
Namun, sbg pompuan ni kena la tny wali dulu. Bila wali bg red light tu jgn mimpi la.hehe..~~diriku mmg anak yg nakal suke bg soalan pelik kt mama ngn baba..ampuunnnnn~

Yang nyata..perjuangan tu lahir dlm pelbagai bentuk. Kita tentukan lah acuan mane yg kita nk pilih supaya kita ini ditarbiyyah sentiasa sbg pejuang,dan meneruskan bakti juga sbg pejuang,dan mati juga sbg pejuang.i'Allah~

sesiapa yg nk tau lbih lanjut psl jobs ini bole email oke =)

6 comments:

=*NuRo0L* = said...

babah ngan mama kak farah same je cm abah ibu kite...
siot je..
ibu hari tu tak nak lepas kan kite g UK (kalo dapat) smpai tahap nk cari kan calon suruh kawen cepat...
ape kebenda sume tu..ingt kawen tu leh halang kite kejar cite2 kite agak nye...aish...geram je...kalo ade calon yg sanggup tunggu k gak..

Kebaikan said...

fara.keje ape kat gaza tu? bestnyer.

norsyazwani said...

tidak dapat pegi gaza, kita tolong mereka dari segi ekonomi, moga segala keperluan mereka di sana mencukupi, insyaallah

cecah biskut merrie ngan air, xleh handle langsung, hahhaahah, gelak guling2, sambil titis air mata...

fArA jeFF said...

nurul: ibu nurul takot kot sorg2 kt sini.klo kawen ajak suami dtg cni skali.buat teman..tp akak ade cni,cik ros don wory la~~

kak lah: health practicioner utk water,sanitation and hygiene prog. akak berminat?

wani: kte mmg suke sume cicah air ni..n dat's da most simple thing to do.hehe..jom same2 support MKP~

fitrah said...

cayalah fara...kalo dpt pegi mmg best..dpt berbakti kt org sn kn?tp tula kan kita kena gk ikut ckp mak ayah...hehehe

fArA jeFF said...

fitrah: tu lah nye,ape2 mesti mintak izin wali dulu =)